Lees de tips van Sara

Wie ben je?

Ik ben Sara Bruinsma (1978) en ben​ geboren om te werken met oude mensen. Al vanaf mijn eerste stage als 15-jarige, met dementerende ouderen in een verpleeghuis, ben ik​ enthousiast over het werken met ouderen. Ik heb​ in verpleeg- en verzorgingshuizen als activiteitenbegeleider gewerkt met (dementerende) ouderen. Daarna was ik ​8 jaar werkzaam als​ maatschappelijk werker i​n Amsterdam voor zelfstandig wonende ouderen met complexe hulpvragen. Het hulpverleners-vuur doofde uit en daar kwam een passie voor ondernemen voor in de plaats. Ik woon met mijn lief​ Alco Rikkers (houtbewerker) en twee jongetjes, Tebbe (7)​ en Joas (4), in een huis aan het water in het prachtige Ilpendam, Gemeente Waterland.

 

Waarom heb je 'For good old times' opgezet?  

Ik​ denk dat we in Nederland hard toe zijn aan een positievere beeldvorming over ouderen en ouder worden. Ik zie vooral de kracht en schoonheid van de laatste levensfase. Het is een fase van terugkijken. Ik hoor graag verhalen van dappere, mooie, (eigen)wijze, grappige oude mensen die in een tijd hebben geleefd die nauwelijks nog voorstelbaar is. Na al die jaren leven hebben ouderen levens(eigen)wijsheid. Ze weten waar het om gaat in dit leven: echt contact, familie, liefde en gezondheid. Ouderen spelen vaak een bemiddelende rol, bijvoorbeeld binnen gezinnen. Hun wijsheid en ervaring verdienen een plek in onze maatschappij. Dat gebeurt onder andere als ouderen hun rol als oudere volledig mogen innemen én als deze waarden worden erkend. Naast het praten met ouderen ben ik dol op autorijden en heb gedacht: hoe geweldig zou het zijn om deze twee activiteiten met elkaar te combineren?​ Wat ik doe is ouderen naar plekken van mooie herinneringen rijden in een auto uit die tijd. 

 

Hoe maak jij met 'For good old times' positieve impact?  

Ik bied ouderen een ode aan een lang leven. Het​ leven op een mooie manier afsluiten maakt hun​ levensverhaal rond. Ouderen voelen zich goed als ze hun verhaal kwijt kunnen en ze echt worden gezien voor wie ze zijn. ​Doordat er een blijvend document gemaakt wordt na de trip (een verslag en foto's) zien ook de kinderen en kleinkinderen waar de herinneringen van hun (groot)ouders liggen en wordt de band versterkt.

 

Welke positieve ervaringen hebben het opzetten van deze onderneming je gebracht?  

Het indienen van mijn ontslag en het zelf creëren van mijn werk​ is een super krachtige ervaring geweest. Ik heb letterlijk het gevoel dat ik daardoor meer en vollediger leef. Ook heb ik het gevoel dat alles "vanzelf" en in een flow gaat. Ik ontmoet fijne mensen en volg mijn intuïtie. Door mijn enthousiaste heb ik de gun-factor en win ik snel het vertrouwen van mensen. Ik kan me niet voorstellen ooit nog een vaste baan te willen. Ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen. Al word ik ook regelmatig geconfronteerd met mijn tekortkomingen (ik ben niet goed in spellen en niet goed in tellen). 
 

Waar ben je tegenaan gelopen tijdens het opzetten van je onderneming?  

Ik begon met een mooie hoeveelheid spaargeld en een goed betaalde eerste opdracht (freelance bij mijn oude baas). Ondanks dat werkelijk iedereen mij adviseerde om geld apart te zetten, heb ik dat toch niet goed gedaan. Ik heb flink veel geld geïnvesteerd en uitgegeven. In het tweede jaar van het ondernemen had ik wel mooie opdrachten, maar verdiende ik niet genoeg. Toen had ik er veel spijt van dat ik niet voor een goede buffer had gezorgd. ​Dat gebeurt mij dus nooit meer. Zeker aangezien mijn lief ook ondernemer is, we een flinke hypotheek moeten betalen en twee jonge kinderen hebben om samen voor te zorgen. Ook merkte ik dat het heel lastig is om particuliere klanten te krijgen. Ondanks een nieuwsbrief, blog, social media, website, visitekaartjes, promofilmpjes, flyers en website krijg ik nóg nauwelijks​ particuliere klanten (kinderen/kleinkinderen). Ik kwam er gelukkig al snel achter dat er voor mij genoeg werk is in het sociaal domein (community building, het geven van workshops, het faciliteren van processen, etc.) dus ik ben niet zo afhankelijk van de inkomsten uit de trips dowm memory lane. De trips worden in 2017 gefinancierd door fondsen via een project (Sweet 70) dat aangesloten is bij een Stichting (de Modestraat).  Zodoende hoeven ouderen uit Amsterdam Noord er niet voor te betalen. Dat werkt perfect! In 2018 ga ik voor een samenwerking met verpleeghuizen die de trips kunnen betalen uit het potje: waardigheid en trots.​ ​Zo zorg ik dat de trips altijd een plekje in mijn leven hebben en ik er lekker mijn hele leven mee door kan gaan zonder er al te afhankelijk van te zijn.​

Wil je in contact komen met Sara? Bekijk haar prachtige website
We gebruiken cookies, om deze site goed te laten werken.
Deze website en de digitale tools die we aanbieden zijn momenteen geoptimaliseerd voor (de meeste versies van) Mozilla Firefox en Google Chrome. We raden je aan om één van deze browsers te gebruiken. Weergave en functies kunnen afwijken bij andere browsers, zoals Safari en Internet Explorer. Zie je deze melding onterecht? Laat het ons weten via info@nulpuntorg.nl
Zie ook: Surf Blij