Lees de tips van Thiëmo

Wie ben je?

Mijn naam is Thiëmo Heilbron en ik ben de oprichter van Fawaka Ondernemersschool waarmee ik programma's over duurzaam ondernemen voor kinderen ontwikkel en uitvoer. Ik ben opgeleid tot bioloog en ecoloog en ben me aan het eind van mijn studie meer maatschappelijk gaan inzetten. Ik heb toen veel gewerkt met kinderen. Zo ben ik het ondernemen en het onderwijs ingerold.

 

Waarom heb je de Fawaka Ondernemersschool opgezet?  

Ondernemen brengt kinderen allerlei waardevolle lessen en competenties. Het geeft hen meer zelfvertrouwen, creativiteit en ambitie. Duurzaamheid gaat over hoe je omgaat met mensen en de omgeving, hier in Nederland en daarbuiten. We willen de kinderen laten zien dat hun handelen impact heeft en dat ze met hun doen een verschil kunnen maken. Voor henzelf en voor een ander. Met de Ondernemersschool focussen we op groepen kinderen die normaal moeilijk toegang hebben tot innovatieve programma's, zoals in socio-economisch zwakker wijken. We willen dat onze programma's toegankelijk zijn voor álle kinderen.

 

Hoe maak jij met de Fawaka Ondernemersschool positieve impact?  

In ons Choco Ondernemer programma leren kinderen bijvoorbeeld álles over chocolade, van cacaovrucht tot reep in de winkel en beginnen ze fictief hun eigen fairtrade chocolademerk. De kinderen leren over de productieketen en het productieproces en krijgen lessen over ondernemerschap, zoals workshops in pitchen, marketing en budgetteren. Ook maken ze wikkels samen met een grafisch vormgever en gaan ze pitchen voor een bankier. Uiteindelijk werken ze toe naar de Heerlijke Eerlijke Chocolademarkt waar ze hun zelf ontwikkelde merken verkopen. De kinderen investeren zo in hun zelfontwikkeling en komen in aanraking met fairtrade, duurzaamheid en milieuproblematiek, een echte win-win! 

 

Welke positieve ervaringen hebben het opzetten van deze onderneming je gebracht?  

Het is altijd heel tof om de creativiteit van de kinderen te zien. Ze bedenken de tofste ontwerpen en manieren om hun chocoladerepen te verkopen op de eindmarkt. Verder is het heel mooi om te zien dat kinderen in de eerste lessen soms schrikken van wat ze allemaal moeten doen, maar dat ze gedurende het programma steeds meer leren en met zelfvertrouwen naar de eindmarkt toewerken, waar blijkt dat ze prachtige producten hebben waar ze met trots over vertellen en waar ze ook nog eens meer over weten dan hun ouders en de andere bezoekers. Het enthousiasme van de kinderen heeft me laten inzien dat de vorm van hoe je belangrijke onderwerpen aanbiedt super belangrijk is. Ook moeilijke en op het oog misschien niet de meest interessante onderwerpen kunnen op een gave manier en voor de kinderen aansprekend gebracht worden.
 

Waar ben je tegenaan gelopen tijdens het opzetten van je onderneming?  

Mijn ambitie is om door heel Nederland kinderen op een positieve manier te laten kennis maken met duurzaamheid en ondernemerschap. Vanuit deze ambitie was het al snel duidelijk dat ik veel dingen uit handen moest gaan geven. Dat was soms lastig. Ik heb geleerd om aan de ene kant mijn visie over hoe het programma bedoeld is te combineren met een praktische invulling die werkbaar is voor een groot aantal uitvoerders. Verder heb ik geleerd hoe belangrijk enthousiasme en doorzettingsvermogen is en hoe belangrijk het is op de toppers in je omgeving te waarderen en te binden.  

Wil je in contact komen met Thiëmo? Bekijk hier de website van de Fawaka Ondernemersschool.
We gebruiken cookies, om deze site goed te laten werken.
Deze website en de digitale tools die we aanbieden zijn momenteen geoptimaliseerd voor (de meeste versies van) Mozilla Firefox en Google Chrome. We raden je aan om één van deze browsers te gebruiken. Weergave en functies kunnen afwijken bij andere browsers, zoals Safari en Internet Explorer. Zie je deze melding onterecht? Laat het ons weten via info@nulpuntorg.nl
Zie ook: Surf Blij